Boligeiere bruker mest strøm på å varme opp bolig og vann. For en gjennomsnitts-husholdning går rundt 60 prosent av strømregningen til oppvarming av bolig, og den neste større andelen brukes på oppvarming av vann.  
Omtrent halvparten av strømforbruket til privatkunder er om natten og helgen. Under følger noen tips for å redusere totalt strømforbruk, og dermed hvor mye du betaler:

 • Senker du innetemperaturen med 1 grad sparer du rundt 5 prosent av oppvarmingskostnadene.
 • Del huset i soner. Lukk dør til soverom, gang eller andre rom som ikke trenger samme komfort-temperatur som for eksempel stuen. Det kan gi en besparelse på 10 prosent av oppvarmingskostnadene.
 • Kortere dusjer. Kutter du dusjen fra 15 til 10 minutter sparer du penger på det
 • Tetningslister i vindu går ut på dato. Er de gamle og harde bør de byttes ut.
 • Installer varmepumpe hvis du ikke har det.

Enova har flere råd og tips, og her kan du også søke støtte til ulike tiltak

Tips for å jevne ut forbruket 
For å redusere beløpet (kapasitetsleddet) du betaler hver måned etter hvor høye strømtopper du har, så er det flere ting du kan vurdere hvis du ikke allerede har et lavt jevnt forbruk.

Hjemmelader for elbil kan trekke veldig mye strøm samtidig, men det er gjerne mulig å lade sakte på lavere effekt (kilowatt). Har du mulighet for å skru ned ladehastigheten enten via bilen eller via hjemmelader, og i tillegg flytte lading til natt eller eller helg, så vil det gi deg lavere nettleie. Vær oppmerksom på at elbiler må lades på en trygg måte.

Kunder som har tidsinnstillinger på varmeovner og termostater kan vurdere om disse kan programmeres litt om uten at det går utover komfort. 

Illustrasjon av forbruk til en vaskemaskinEn del elektriske apparater bruker mye strøm i perioder, mens snittet over en time kan være lavere enn det som blir oppgitt. Eksempel på dette er vaskemaskin som bruker mest strøm (kilowatt) når vannet varmes opp i starten av programmet, og så reduseres det etterpå. Å utsette vaskemaskin 30 min kan derfor bidra til å ta ned strømtoppen. Mange vaskemaskiner har knapp for å utsette oppstart. 

NB: Husk at det ikke er anbefalt å bruke vaskemaskin og tørketrommel om natten.

Eksempler på apparater som kan bruke mye effekt:
Tørketrommel, vaskemaskin, varmekabler, komfyr og koketopp, oppvaskmaskin, panelovner, elbilladere og støvsuger 

Tips er å ikke bruke alle apparater samtidig hvis du vil jevne ut forbruket.  

 • En del elektriske apparater, deriblant spillkonsoller og TV, kan bruke en del strøm også når de ikke er i bruk. Rådet er å slå disse helt av når de ikke er i bruk.
 • Skal du kjøpe nye hvitevarer eller andre elektriske apparater er det greit å se på energimerkingen. Til eksempel bruker et A++-kjøleskap bruker 40 prosent mindre strøm enn et A-kjøleskap og 55 prosent mindre enn et B-skap.

Tips for å redusere strømforbruk (kWh)
Vi minner om at det ikke er anbefalt å bruke for eksempel vaskemaskin, tørketrommel, og oppvaskemaskin om natten. Det er heller ikke anbefalt å lade mobil, batteri til elsykkel, elsparkesykkel osv om natten. Dette på grunn av hensyn til brannsikkerhet.
Dersom du har hjemmelader kan du vurdere å lade elbilen om natten. 

Flere sparetips for å redusere totalt strømforbruk:

 • Monter sparedusj
 • Bruk sparepærer
 • Skyll oppvask i kaldt vann før du setter den i oppvaskmaskinen
 • Fyll oppvask- og vaskemaskiner helt opp
 • Heng klær opp til tørk i stedet for å bruke tørketrommel
 • Skal du kjøpe nye hvitevarer eller andre elektriske apparater, så se på energimerking som viser hvor mye strøm ulike produkt bruker
 • Slå helt av spillkonsoller (playstation, Xbox osv)