Samarbeid ga rask retting etter ras

Det må forventes både hyppigere og kraftigere ekstramvær framover. De siste årene har vi hatt ras etter store nedbørsmengder som har tatt med seg kraftledninger. Da et ras gikk i Lysebotn i år fikk Lnett god hjelp til å få strømnettet raskt fikset.
Lnett er ett av nettselskapene med høyest regularitet i landet, men dette skjer ikke av seg selv. Å sikre at strømmen kommer fram til alle hver dag hele året vil trolig bli mer krevende med kraftigere og hyppigere ekstremvær.
Strømnettet er i utgangspunktet robust, og vi søker å plassere nye anlegg slik at det ikke blir berørt av ras eller flom. Men vi har en til dels krevende topografi hvor strømnettet blir utsatt for ulike naturhendelser. Det er heldigvis sjelden at strømnett blir tatt av ras, men i år skjedde det i Lysebotn.
- Det er avgjørende at vi står godt rustet til å håndtere utforutsette hendelser. Det gjør vi ved å ha god beredskap og tilgang til de rette ressursene, både internt og gjennom gode samarbeidspartnere. I filmen ser du et godt eksempel på den type hendelser vi må være forberedt på, og hvordan våre ansatte og leverandører har stått på sammen for å løse et veldig krevende oppdrag, sier Trond Winther, administrerende direktør i Lnett.
Denne gangen var det ingen kunder som mistet strømmen siden det var mulig å koble om i strømnettet. Lnett har god dialog med leverandører og andre aktører, og det viste seg å bli til stor hjelp. Comrod i Strand kommune, som leverer komposittmaster, kunne prosjektere, produsere og levere ny mast på kort tid, mens Hafslund hadde tilgjengelig riktige isolatorer som vi fikk tilsendt, og så får de senere nye som Lnett har bestilt inn.
På kort tid var det dermed mulig å få på plass ny permanent løsning på et svært utilgjengelig sted oppe i fjellsiden i Lysefjorden.
Denne filmen viser prosessen med å produsere ny mast, få satt opp masten og satt drift på kraftledningen igjen.