Aasland er selv tidligere energimontør og fant raskt tonen med lærlingene da han traff dem på øvelsesområdet Lnett har i Sandnes. For første gang på 36 år prøvde han også klatreskoene igjen. Det var en smilende energiminister som ga tommel opp da han var på toppen. Vel nede hadde han gode samtaler med lærlingene som delte sine erfaringer.

- Dere har valgt et utrolig spennende yrke som dere kan være stolt av. Om 40 år, så er den infrastrukturen dere bygger nå bare blitt enda viktigere. Vi bør hylle energimontørene som står på, også i krevende vær, sa energiminister Terje Aasland til lærlingene.  
Energiminister Terje Aasland klatret med stolpesko til toppen i en stolpe
Trenger flere energimontører
For tiden er det krevende å få tak i nok energimontører, og Lnett har akkurat nå ledige stillinger og alle lærlingene som har tatt og tar fagbrev nå i 2025 har fått tilbud om fast stilling. Yrkesgruppen er ettertraktet når samfunnet nå går gjennom en energiomstilling hvor fossil energi byttes ut med strøm. I tillegg er det flere som går av med pensjon eller tar mer utdannelse innen elkraft.

- Det er viktig at vi framover utdanner nok energimontører slik at vi har hendene som trengs for å fornye strømnettet samtidig som vi tar vare på og fikser strømnettet vi har. Til høsten tar vi inn seks lærlinger, to mer enn forrige år, sier administrerende direktør Trond Winther i Lnett.  

Montasjeavdelingen i Lnett håndterer hvert år rundt 13.500 prosjekter og ordre. Jobber som bidrar til at vi alle har lys og varme, og at samfunnet går rundt. Da energiministeren var på besøk, så var nettopp temaet hvordan vi klarer å rekruttere og beholde energimontører framover.

Innspill til tiltak
- Vi må løfte fram energimontørfaget slik at flere velger denne retningen. Med økende interesse for elektrofag, så er snittet for å komme inn blitt høyere. Hvordan sikrer vi da at elever som er flinke til å skru, men kanskje ikke har de høyeste karakterene kommer inn på utdannelsen. Flere som har tatt fagbrev velger å ta videre utdannelse, og det er bra, men vi trenger også de som ønsker å ha en karrierevei som montør, sier montasjedirektør Svein Kristian Reiersen i Lnett.

Han ønsket seg også økonomiske insentiver til kommuner og skoler som vil prøve ut en praktisk skolehverdag, og insentiver for samhandling mellom nettselskaper for å få regionale eller nasjonale opplæringssentre. I Sør-Rogaland har Lnett tatt ansvar for å få til felles teoriopplæring med andre nettselskap i regionen.

- Det dere har gjort her er veldig bra, og det er spennende å høre deres tanker om lærlingeordningen, svarte energiministeren.

Energiminister Terje Aasland i prat med flere lærlinger. Alle i gult arbeidstøyI Lnett har ni av ti montører vært lærlinger i selskapet. Hvert år er Lnett på besøk på videregående skoler for å framsnakke energimontøryrket, og vi tar inn flere utplasseringselever hvert år.

- Jeg føler jeg har skutt gullfuglen, og synes det er veldig spennende å være energimontør. Å få treffe energiministeren og de som bestemmer er veldig kjekt, sier Kristian Stunes som begynte som lærling i Lnett i 2023. 

 Trond Winther (t.v), energiminister Terje Aasland og montasjedirektør Svein Kristian Reiersen (t.h) med stolper i bakgrunnen