Lnett reduserer nettleien fra 1. juni fordi det er utbetalt større flaskehalsinntekter fra Statnett enn forventet. Flaskehalsinntekter oppstår når strøm overføres mellom områder med ulik strømpris. Disse inntektene brukes til å holde nettleien nede. 

Portrettbilde av Trond Winther. Fotograf Kristofer Ryde- Lnett har som mål å holde nettleien lavest mulig og jobber kontinuerlig med tiltak for å drive effektivt og utnytte strømnettet best mulig. Det er tidligere blitt signalisert at nettleien på sikt skal opp, og det forventer vi fortsatt. Nå har Lnett fått ekstra inntekter som ikke var forutsatt, og da skal det komme kundene til gode, sier administrerende direktør Trond Winther i Lnett. 

Hvert år får det enkelte nettselskap en ramme fra myndighetene som bestemmer hvor store inntekter nettselskapet kan ha fra nettleie. Nå har uforutsette flaskehalsinntekter økt inntektsnivået for 2024 og 2025 og da må Lnett svare ved å redusere prisen på nettleien. 
For en gjennomsnittskunde med et strømforbruk på rundt 20.000 kWh i året, så vil reduksjonen i nettleie utgjøre 87 kroner i måneden. Det er prisen på energileddet som settes ned, altså prisen for strømforbruket (kWh) du bruker. I tillegg har vi prioritert en noe større reduksjon i pris på natt og helg enn dagtid hverdager. 

- Antall elbiler på veiene er økende og vil legge beslag på stadig mer av kapasiteten i nettet. Dersom lading gjøres i tider hvor det er ledig kapasitet i strømnettet unngår vi økte kostnader til oppgradering i boligfelt. Med godkjent hjemmelader kan du lade trygt om natten. Så er det viktig å huske på at utstyr som vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin må kjøres på dagtid når du er våken og tilstede sier Winther. 

Lnett holder på med en storstilt fornyelse og oppgradering av "fylkesveiene" i strømnettet. Det er nødvendig på grunn av alder og tilstand. Denne fornyelsen vil fortsette i årene framover og påvirker investeringskostnadene og dermed nettleien. Samtidig er det flere forhold som kan bidra til å dempe nettleien, eksempelvis avgiftsnivået på nettleien, flaskehalsinntekter og tiltak Lnett gjør for å jobbe mest mulig effektivt og tiltak for å holde liv i eksisterende strømnett lengst mulig.
 
Kunder som er usikre på hvor mye strøm de bruker og hva de betaler i nettleie kan gå inn på Min Side. Der får du oversikt over eget strømforbruk, og hva dette forbruket koster i nettleie. Der finner du også informasjon om hvilket kapasitetstrinn du er i den enkelte måned, og hvilket tidspunkt du bruker mest strøm. 

Prisendring fra 1. juni 2025

Kunder med forbruk under 100.000 kWh
Dagens pris inkl momsPris etter 1. juni 2025 inkl moms
Energiledd dag38,71 øre/kWh37 øre/kWh
Energiledd natt / helg30,71 øre/kWh22 øre/kWh
Næringskunder med forbruk over 100.000 kWh
Dagens pris uten momsNy pris 1. juni uten moms
Fastledd18.800 kr/år15.800 kr/år
Energiledd lavspent (okt-mars)6,5 øre/kWh5,5 øre/kWh
Energiledd høyspent (okt-mars)4,5 øre/kWh3,5 øre/kWh


Hva er flaskehalsinntekter?
Flaskehalsinntekter oppstår når kraft overføres mellom områder med forskjellig kraftpris. Flaskehalsinntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mot andre land, altså på mellomlandsforbindelsene, deles 50/50 mellom Statnett og partner i nabolandet mens inntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mellom prisområdene i Norge i sin helhet tilfaller Statnett.
Disse inntektene skal brukes til å bygge, forsterke og vedlikeholde strømnettet, og nettselskap i områder med høyere strømpris får deler av inntektene. Dette bidrar til å holde nettleie for forbrukerne nede. Reguleringsmyndigheten RME har laget en informativ video om hvordan flaskehalsinntekter fungerer.

Hvordan fastsettes nettleien?
Nettleie betaler alle strømkunder for at strømmen skal transporteres til boligen. Både nettleien og størrelsen på denne er regulert i forskrift. Hvert år får det enkelte nettselskap en ramme for hvor store inntekter som kan tas inn gjennom nettleie det neste året. Nettselskapet fastsetter selve prisen på nettleie innenfor gitte kriterier.  
 
Nettselskapene er strengt regulert av reguleringsmyndigheten for energi (RME). RME kontrollerer at det ikke hentes inn høyere nettleie enn det selskapet har lov til å ta inn. 
Nettselskapene i Norge er tildelt ansvaret for å eie, bygge og drifte nettet innenfor sitt geografiske område. Det er gitt insentiver i reguleringen for å holde kostnadene, og dermed nettleien, nede.