Områdestudier for framtidens nett
Strømnettet i Sør-Rogaland er inndelt i ti områdestudier. For hvert område gjør Lnett analyser av alder og behov i det enkelte området for å kunne lage langsiktige planer for framtidens regionalnett. Nylig ble status for arbeidet presentert på dialogmøte med Statnett.
- Regionalnettet ble i stor grad bygget på 1950 – 70-tallet, og har derfor behov for fornyelse samtidig. 40 prosent av transformatorstasjonene har utlevd sin tekniske levetid i 2026. Vi har kartlagt mulige tiltak for å kunne holde anlegg i drift utover sin tekniske levetid. Ved eksempelvis å bytte anleggsdeler, så kan noen stasjoner stå i flere år før det må bygges helt ny stasjon, fortalte avdelingsdirektør Nettstrategi Christine Birkeland i Lnett.
Stort behov for fornyelse, noe er ferdig
Både Statnett og Lnett har de siste årene hatt flere prosjekter gåene i Sør-Rogaland for å fornye henholdsvis transmisjonsnettet og regionalnettet i området. Dette må i stor grad gjøres på grunn av alder, men også på grunn av behov for økt nettkapasitet. Når spenningsnivået nå økes så vil det gi økt kapasitet til næringsutvikling og energiomstilling.
- Det har vært stor endring i forventninger til nettselskap på relativt kort tid, og kraftsystemet påvirkes av store endringer med økt grad av uregulerbar kraft og mye større enkeltkunder, sa administrerende direktør Trond Winther i Lnett på dialogmøte.
Nettselskapet er pliktet å tilknytte nye kunder eller kunder som har behov for mer strøm. Dette skal håndteres objektivt og nøytralt.
- Det siste året er det kommet mange henvendelser fra svært store nye kunder. Vi skal tilknytte så mye som mulig, men må påse å være ryddige i dette arbeidet når vi vurderer modenhet i prosjektet. Kriterier for å vurdere om kunder er modne, er relativt nytt, forteller Trond Winther.
Endring i kapasitet
Sist dialogmøte for Sør-Rogaland ble holdt for vel halvannet år siden. Den gang var det godt med ledig kapasitet i Statnett sitt strømnett inn til regionen. Dette har endret seg helt etter at flere store kunder har søkt om tilknytning, og nå fått reservert eller er satt i kø etter å ha blitt vurdert etter gitte modenhetskriterier. Lnett sin største kunde i dag er på omtrent 20 MW. Kunder som har søkt om tilknytning siste året har søkt om både 50 MW, 100 MW og høyere.
Det er reservert 800 MW, og 560 MW er i kø etter å ha vært vurdert som modne prosjekter. I tillegg er det dialog om ytterligere tilknytning for 670 MW som foreløpig ikke er vurdert som modne.
- Selv om det er «fullt» for de aller største kundene over 5 MW, så er det holdt av kapasitet til økning i vanlig forbruk som boliger, butikker, kontorbygg, tjenestetilbud med mer. Dette er viktig for å sikre den generelle samfunnsutviklingen, sier Christine Birkeland.
I noen områder av regionen, deriblant Stavanger Nord og deler av Ryfylke, så er det utfordrende å knytte til mer forbruk fram til strømnettet i området er fornyet. Det er pågående prosjekter for å løse flaskehalser i regionalnettet slik at kunder kan få den strømmen de har behov for. I disse områdene er behov for økt kapasitet en faktor som gjør at fornyelse av strømnettet må prioriteres, i tillegg til alder på anleggene.