Avtaler og digital presentasjon
Lyse Elnett søker å inngå minnelige avtaler med grunneiere for å få rettigheter til bygging og drift av ny kraftledning mellom Dalen, Veland og Hjelmeland transformatorstasjoner. Berørte grunneiere får brev med informasjon og vedlagt avtale.
Lyse Elnett har fått konsesjon til bygging og drift av kraftledningen, samt bygging og utvidelse av transformatorstasjoner. En delstrekning mellom Paddevatnet, Ingvalstad og Årdalsfjorden er påklaget.
Hvilke rettigheter vi har behov for på den enkelte eiendom følger av avtale(r) som er vedlagt i nevnte brev. Erstatningene er basert på fastsatte poster. Dette brukes for at vi i størst mulig grad skal ha likebehandling av erstatningsspørsmål som berører mange grunneiere. Erstatningen er en engangssum, og skal dekke det økonomiske tapet på eiendommen. Erstatningspostene gir faste størrelser på for eksempel mastepunkt, dyrka mark og skog. De er utarbeidet i samarbeid med flere sakkyndige. For å opprettholde framdrift i prosjektet er frist for å akseptere tilbud satt til 5. juli 2021.
Digital presentasjon
Smittevern gjør at vi ikke holder fysisk møte i forbindelse med avtaleinngåelse.
Det er laget en digital presentasjon som du kan se ved å følge denne linken.
Vi har i presentasjonen forsøkt å svare på de oftest stilte spørsmålene. Har du andre spørsmål, så ta kontakt med vår grunneierkontakt.
MTA-plan
I tillegg til erstatningssummen som er lagt fram i avtalen, skal Lyse Elnett istandsette berørt areal etter at anleggsarbeidene er ferdige, som for eksempel anleggsveier, dyrka mark og annet. I MTA-plan (Miljø, transport og anleggsplan) beskriver vi hvordan utbyggingen skal gjennomføres.
Berørte grunneiere har fått anledning til å uttale seg i forbindelse med høring av konsesjonssøknad, og det er gjort omfattende arbeid for å kartlegge forhold på den enkelte eiendom som kan være av betydning for arbeidet. Dersom det er forhold på din eiendom som likevel ikke er vurdert, så ber vi deg ta kontakt med vår grunneierkontakt slik at vi blir gjort oppmerksom på dette.
Hvem får tilbud om erstatning?
Lnett sender ut tilbud om erstatning til de som er direkte berørt av prosjektet. Dette er i utgangspunktet begrenset til de som avgir grunn eller rettigheter. I utgangspunktet har parter som avstår grunn/rettigheter krav på erstatning, mens alminnelige ulemper ikke gir krav på erstatning. Slike ulemper må i så fall overskride en viss tålegrense.
Alle står fritt til å søke erstatning. Her må ulempene på naboeiendommen overstige nevnte tålegrense, og medføre et økonomisk tap, for at det skal kunne utløses krav om erstatning.
Hva om vi ikke kommer til enighet om erstatningen?
Samtidig med søknad om konsesjon blir det søkt om ekspropriasjonstillatelse, samt rett til å bruke arealet før eventuelt ekspropriasjonsskjønn er avholdt (forhåndstiltredelse). Dette gjøres i tilfelle det ikke oppnås minnelig avtale og for å unngå at eventuelle lange rettslige prosesser fører til store forsinkelser for prosjektet.
Dersom en grunneier krever erstatning som ikke er omfattet av avtalen, må det forhandles særskilt mellom Lnett og den enkelte grunneier. Dersom man ikke blir enige, må erstatning avgjøres av skjønnsretten. Lnett tar forbehold om at også erstatning for klausulert areal, skog og andre erstatningsposter fastsettes av skjønnsretten. Det blir normalt sett inngått minnelig avtale med ca. 85-95 % av alle berørte grunn- og rettighetshavere i Lnetts prosjekter, basert på erstatningene som fremgår av avtalen.
Hva er en skjønnsbegjæring?
En begjæring om rettslig skjønn (skjønnsbegjæring) er når nettselskapet ber tingretten om fastsettelse av erstatning for de grunneiere som det ikke er blitt inngått minnelig avtale med. Grunneiere blir i slike saker kalt "saksøkt". Det er mulig å inngå minnelig avtale også etter at skjønnsbegjæring er tatt ut.
Hva er et skjønn?
Erstatningen du som grunneier får blir fastsatt ved skjønn dersom vi ikke blir enige. Et skjønn er en domstolsbehandling der erstatningen blir fastsatt av retten. I skjønn betår retten av en dommer og to eller fire skjønnsmenn (lekfolk).
De vil befare eiendommen og vurdere verdien ut fra gjeldende erstatningsregler. Dersom skjønnet bygger på et ekspropriasjonsvedtak, kalles det ekspropriasjonsskjønn. Har du inngått avtale med oss om at erstatningen skal fastsettes ved skjønn, så kalles det avtaleskjønn.Hva er tinglysing?
Tinglysing er en offentlig registrering av en avtale mellom to parter om rettigheter og forpliktelser som angår fast eiendom. For at en avtale skal være gyldig og kunne registreres er det derfor viktig at den som signerer avtalen er riktig eier i henhold til Grunnboken (offentlig eier- og rettighetsregister for fast eiendom).