Arbeide nær våre anlegg
Planlegger du å arbeide nær våre anlegg må du varsle oss og inngå en "Nær ved"-avtale før arbeidet starter. Skal du grave eller pæle må du bestille gravemelding før du sender inn skjema for Nær Ved Avtale.
Vi vil vurdere behov for sikkerhetstiltak og gir nødvendige instrukser og informasjon til den som skal utføre arbeidet etter at skjema er mottatt. Arbeid må ikke starte opp før alle sikkerhetstiltak er på plass.
Det blir utpekt en sikkerhetsansvarlig som har ansvaret for å planlegge, etablere, lede og avvikle sikkerhetstiltak på arbeidsstedet. Sikkerhetsansvarlig skal om nødvendig ta kontakt med oss for å avklare spørsmål som har betydning for sikkerheten.
NB: Skal du grave, så husk at du også må få gravemelding og vi anbefaler også påvisning av kabler. Ved kryssing av kabler og rør må disse graves helt fri først.
Søk om Nær ved avtale
Hva er nær ved?
Regler for hva som regnes for å være "Nær ved"
- Nærmere høyspentlinjer (luft) enn 25 meter
- Nærmere høyspentkabler (sjø, bakke) enn 3 meter.
- Nærmere gassrør enn 6 meter.
- Nærmere rør for fjernvarme enn 3 meter.
- Nærmere rør for fjernkjøling enn 3 meter.
- Ved sprenging er det nærmere enn 25 meter for alle type rør eller kabler.
Arbeider du med gjødselspreder må avstanden økes betraktelig alt etter spredelengde. Se mer informasjon under "Arbeid i landbruket".Hva er en Nær Ved Avtale?
Dersom du skal bruke gravemaskin, sprede gjødsel eller gjøre annet anleggsarbeid nærmere høyspentlinje enn 25 meter må du bestille en Nær Ved Avtale hos Lnett.
Avtalen om inngås er tidsbestemte (fra- til dato) og gjelder utstyret som brukes. Det betyr at det ikke er nødvendig å bestille en ny avtale hver gang maskinen, utstyret e.l. skal brukes.
Må jeg få ny Nær Ved Avtale hver gang jeg skal gjøre et arbeid?
Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å få ny Nær Ved Avtale hver gang du skal spre gjødsel eller kjøre vanningsanlegg. Når du kontakter oss, kan du få en Nær Ved Avtale som går innenfor et gitt tidsrom. Men det er svært viktig at du tar nødvendige hensyn til sikker avstand hver gang du benytter maskinene.
Hvis ulykke skjer hva gjør jeg?
Ved uhell eller skader må du umiddelbart stanse arbeidet og alle maskiner. Meld alltid fra til Lnett på Tlf 51908079. Er det kritisk tast 2,og deretter 9. Lnett vil umiddelbart varsle andre relevante instanser.
Kjøretøy i berøring med høyspentlinje
- Bli sittende i kjøretøyet til strømmen i linjen er slått av
- Sørg for at ingen kommer i berøring med kjøretøyet
- Må du fjerne deg fra kjøretøy pga brann, så hopp ned på bakken med bena mest mulig samlet
- Unngå kontakt med maskin og jord samtidig
Ved gasslukt eller skade på gassrør
- Stans arbeid og alle maskiner
- Sperr av området
- Unngå bruk av åpen ild
- Ved brann: Evakuer området
Skade på kabler og rør
- Kontakt Lnett også ved små rifter og skade i isolasjon, rør eller plastkappe
Hvilket areal godkjennes som spredeareal for husdyrgjødsel?
Statsforvalteren i Rogaland har laget en «Håndbok for godkjenning av beite som spreieareal (2010)» for å gi kommunene en rettledning for hva som godkjennes som spredeareal for husdyrgjødsel. Der står det at «Fulldyrka og overflatedyrka areal blir automatisk godkjent som spreieareal».
For innmarksbeite praktiseres det at areal under høyspent ikke skal godkjennes som spredeareal. Det er mulig å søke dispensasjon for gjødselspredning under høyspent luftledning.
Lnett mener innmarksbeite under luftledninger kan nyttes til å spre gjødsel, om man tar hensyn til linene og mastene. Utstyr som brukes må også godkjennes av driftspersonell hos Lnett gjennom en Nær Ved Avtale.