Produsere egen strøm - plusskunde
Det er i dag enkelt å bli plusskunde, det vil si at du produserer strømmen du bruker selv. Produserer du mer enn du bruker, så kjøper et strømselskap strømmen av deg. Plusskunder kan maksimalt levere 100 kW inn på strømnettet.
Dersom du ønsker å produsere din egen strøm og bli plusskunde slik at du kan levere overskuddsstrøm inn på strømnettet, så er dette veien videre:
1. Ta kontakt med leverandør av solcelleanlegg eventuelt elektroinstallatør.
Ta kontakt med leverandør av solcelleanlegg eller godkjent elektroinstallatør for å avklare tekniske og økonomiske forhold rundt tilknytning av produksjonsanlegget. En elektroinstallatør bør kontaktes før du går til innkjøp av materiell og utstyr.
2. Ta kontakt med strømleverandør
Avklar om den strømleverandøren du har også håndterer plusskunder. Dersom svaret er nei, må du inngå avtale med annen strømleverandør for å kunne bli plusskunde.
Saksbehandling
Når vi har fått melding fra elektroinstallatør, som skal sette opp solcelleanlegg, er vårt mål at vi skal behandle saken innen 15 virkedager.
- Elektroinstallatør sender inn forhåndsmelding av installasjonen
- Hvis det er behov for eventuelle forsterkninger i strømnettet, gis det samtidig tilbakemelding om dette. Nettforsterkninger utføres av Lnett etter avtale med deg.
- Elektroinstallatør installerer anlegget og sender inn nødvendig dokumentasjon.
- Anlegget settes i drift.
Vi gjør oppmerksom på at en plusskunde ikke kan levere strøm til nabo eller andre sluttbrukere enn seg selv.
Kan jeg bli plusskunde?
I prinsippet kan alle kunder i vårt område bli plusskunde. Det er imidlertid viktig at produksjonsanlegg som kobles til vårt strømnett er dimensjonert slik at det ikke påvirker spenningskvaliteten negativt. Det er også viktig at denne type anlegg blir meldt inn til oss via en autorisert elektroinstallatør.
Hva er en plusskunde?
I regelverket defineres en plusskunde på denne måten:
Sluttbruker med forbruk og produksjon bak tilknytningspunkt, hvor innmatet effekt i tilknytningspunktet ikke på noe tidspunkt overstiger 100 kW. En plusskunde kan ikke ha konsesjonspliktig anlegg bak eget tilknytningspunkt eller omsetning bak tilknytningspunktet som krever omsetningskonsesjon.
Dette innebærer i prinsippet at alle kan bli plusskunde og produsere strøm fra for eksempel solcellepanel. Den delen av forbruket som plusskunden får fra egen produksjon betales det ikke nettleie for. Kunde inngår avtale med strømleverandør og selger overskuddsproduksjon som leveres inn i strømnettet.
Er det begrensning for hvor lite eller mye jeg kan produsere?
Det er ingen begrensning for hvor lite du produserer, men det er satt en maks grense for hvor mye produksjon en plusskunde kan levere inn på strømnettet. Grensen er at maksimal innmatet effekt på strømnettet aldri kan overstige 100 kW.
Kan alle produsenter tilknyttes med plusskundeavtale?
Nei. Hvis du vil levere strøm til andre sluttbrukere eller du produserer så mye strøm at du vil levere over maksimal grense på 100 kW innmatet effekt, så kreves det en annen avtale enn plusskunde. Da må du ha omsetningskonsesjon. Det skilles ikke på type kilde som produserer strøm, kun på hvor mye som produseres.
Stiller Lnett tekniske krav til produksjonsanlegg?
Ja, det stilles tekniske krav til et plusskundeanlegg, slik at disse ikke bidrar til redusert spenningskvalitet i strømnettet. Det er i tillegg krav til at plusskundeanlegget kobles ut automatisk ved strømbrudd eller utkobling av strøm i vårt strømnett, og at det ikke kobles inn igjen før normal strømforsyning er gjenopprettet i vårt strømnett. Dette er viktig for å sikre at montørene våre kan arbeide trygt i strømnettet.
Det er publisert informasjon til elinstallatører slik at de kan sette seg inn i hvilke tekniske retningslinjer som gjelder.
Hvordan er nettleie og inntekter for en plusskunde?
Plusskunder betaler ordinær nettleie for netto strømforbruk. Nettleien består av to ledd: et fastledd per måned og et energiledd. Fastleddet betales per målepunkt. I tillegg betaler du for selve strømforbruket fra valgt strømleverandør. En plusskunde betaler ikke nettleie for strøm du produserer og leverer inn til strømnettet. Du får betalt for overskuddsstrøm gjennom et negativt energiledd. Du må gjøre avtale med kraftleverandør om betaling for overskuddsstrøm.