Tilknytning av bolig, hytte eller behov for mer strøm
Skal du bygge ny bolig eller hytte eller legge inn strøm til eksisterende hytte, så er det viktig at dette meldes inn til oss. Det samme gjelder om du har behov for mer strøm og trenger å øke hovedsikringen (eksempelvis til lading av elbil).
Når skjema sendes inn, er det kun en henvendelse. Bestilling av arbeid skjer først når vi har fått skriftlig godkjennelse av kostnader.
Hvor mye det koster å få strøm til en bolig eller hytte, eller øke hovedsikring, er avhengig av flere forhold. Men alle som bestiller en tjeneste hos oss, må regne med å betale et anleggsbidrag som skal dekke kostnader til eksempelvis kabler, annet nødvendig materiell og våre arbeidstimer.
Husk at en godkjent elektroinstallatør må melde inn og stå ansvarlig for arbeid i det elektriske anlegget.
Dersom det er behov for å flytte eksisterende kabler, luftlinje, strømskap osv i forbindelse med arbeidet, så må dette planlegges samtidig. Du trenger kun å sende inn ett skjema, men husk å legge inn all informasjon. Ønsker du gass, fjernvarme, eller fiber kan dette legges inn i feltet "beskrivelse" i samme skjema.
Kan jeg få fastpris på oppdraget?
Nei, vi har dessverre ikke mulighet for det. Kostnader i forbindelse med ny tilknytning til strømnettet eller behov for økt uttak av strøm (så kalt anleggsbidrag) betales etter medgått kost.
Hvordan anleggsbidrag skal beregnes og evt fordeles mellom kunder er regulert av "Forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer" (§16). Der står det at anleggskostnad settes lik nødvendige kostnader ved tilknytning eller forsterkning inklusive timeverk for personell, maskiner og utstyr. Dette er årsaken til at anleggsbidrag settes etter medgått tid og kost.
Jeg har behov for byggestrøm.
Skapene vi har til leie egner seg godt for mindre anlegg i en byggeperiode eller til arrangementer. Normalt lånes byggestrømskap ut i inntil ett år.
Byggestrømskap inntil 63 A inneholder normalt to 16 A stikkontakter samt trefasekontakt. Målet er at det ikke skal gå mer enn to til tre uker fra du bestiller byggestrømskap til vi leverer. Men i perioder har vi stor pågang, og da kan vi gå tom for skap.
Her kan du lese mer og bestille byggestrøm.Hvordan er prosessen for tilknytning av nytt bygg?
- Lnett mottar henvendelse om tilknytning eller økt strømuttak. Pass på å få med alle behov i bestillingen, for eksempel byggestrøm, omlegging av kabel, flytting av kabelskap etc
- Lnett lager et grovt estimat over kostnader
- Vi sender avtale om tilknytning, inkludert kostnadsoverslag
- Dere signerer på avtale, og gir med det oss en bestilling av planlegging og gjennomføring.
- Anlegget planlegges og prosjekteres. Det innhentes nødvendige offentlige og privatrettslige avtaler. Kan ta 6 måneder eller mer.
- Vi sender over oppdatert kostnadsoverslag før vi starter selve byggingen. Dette kostnadsestimatet baserer seg på valgt løsning og priser etter anbudsforespørsel.
- Dere aksepterer oppdatert kostnadsoverslag. (Dersom dere avslår kostnadsoverslaget vil dere motta faktura for medgått kostnader så langt, og vi avslutter arbeidet.)
- Vi bygger nødvendige nettanlegg, og varsler om vesentlige endringer underveis
- Kundens installatør må melde inn anlegget i Elsmart i god tid før anlegget er ferdig.
- Når nettanlegget er ferdig bygd og dokumentert, samt at installatør har ferdigmeldt anlegget, monteres måler og anlegget spenningssettes.
Hvilke kostnader inngår i beregning av anleggsbidrag?
Eksempler på kostnader som inngår i beregning av anleggsbidrag:
- Kabel, dekkebord og evt. trekkerør/kanaler
- Luftlinje
- Fordelingsskap
- Andel av kostnader ved økning i transformatorkapasitet
- Bygging av nettstasjon
- Innhenting av avtaler og tillatelser
- Arbeidstimer til planlegging og prosjektledelse
- Arbeidstimer til utførelse
- Idriftsettelse og kontroll
- Innmåling og dokumentasjon (oppdatering av kartverk og anleggsregister)
- Kabelgrøfter, grunnarbeider og leggekostnader
Hvilken informasjon trenger dere for å gi overslag over kostnader?
For nye tilknytninger må følgende informasjon legges ved henvendelsen for at vi skal kunne gi et overslag over anleggsbidraget:
- Navn, adresse, email og telefonnummer til kunde og kontaktperson
- Tilstrekkelig informasjon slik at anleggskostnad kan estimeres:
- For bolig- og hyttefelt oppgis oversikt over antall og type boliger samt ønsket effekt (overbelastningsvern)
- Effekt- og energibudsjett skal foreligge for andre henvendelser
- Kart over området som skal bygges ut
- Forventet tidsplan for utbygging
- Det må foreligge en godkjent reguleringsplan (områderegulering er ikke tilstrekkelig)
Kart til planlegging og prosjektering
Bruk skjema for gravemelding, og oppgi i beskrivelsesfelt at du trenger data for prosjektering. Vi anbefaler at du legger ved et kart som viser området du trenger data for. Data som utgis for dette formål skal ikke brukes som grunnlag for gravearbeid eller annet arbeid i bakken.
Format:
Data leveres på sosi (eller shape dersom du ønsker dette). I UTM32/NN54 Dersom det er et mindre område, og du kun ønsker en pdf, oppgi dette i beskrivelsesfelt.
Hva leveres:
Du mottar fil som inneholder våre traséer, og våre innmålte målepunkt. Traséer er ikke i 3D, og måledata eksisterer kun for nyere anlegg. Attributter på objektene viser høyeste spenning som går i trasé (OBJTYPE) og stedfestingskvalitet.
Har du behov for ytterligere informasjon kan dette tas med prosjektleder hos oss for ditt prosjekt.
Krav til bruk:- Data som utleveres skal kun brukes til det oppgitte formål og i det prosjekt data er utlevert for.
- Data skal ikke gjenbrukes, og skal slettes når prosjekt ferdigstilles.
- Data skal ikke deles med andre.
- Data skal ikke benyttes i maskinstyringssystemer.