Egenkontroll kan hindre brann
Nær halvparten av alle branner skyldes feil med elektrisk anlegg eller feil bruk av elektriske artikler. I forbindelse med Elsikkerhetsdagen i oktober ble det lansert en egenkontroll for huseiere. 350 kunder som tok egenkontrollen avdekket tegn på varmgang, og det kan ha forhindret brann.
- Over ti prosent av de som gjennomførte testen fant feil som kan forårsake brann hvis de ikke blir oppdaget og fikset. Det mener vi viser hvorfor det er viktig å gjennomføre en slik egenkontroll, sier Joar Bø, leder for Det lokale eltilsynet (DLE) i Lnett.
Vellykket start
Det er 11 nettselskaper som har samarbeidet om den nasjonale Elsikkerhetsdagen og tilbudt sine kunder en digital egenkontroll. Denne kontrollen består av ni spørsmål med tilhørende bilder eller filmsnutter som guider deg gjennom en kontroll av sikringsskap, varmtvannsbereder, røykvarsler med mer. Den er digital og enkel å gjennomføre selv, og gir deg tips på veien.
Hos Lnett har nær 2300 kunder gjennomført egenkontrollen. 350 kunder avdekket tegn til varmgang på støpsel til varmtvannsbereder, vaskemaskin eller annet elektrisk utstyr som bruker en del effekt.
- Varmgang i støpsel til varmtvannsbereder er et forhold som historisk er velkjent årsak til brann i bolig. Det er også bakgrunnen for at det nå er krav til at nye varmtvannsberedere med effekt over 1500 watt ikke skal være tilkoblet med støpsel, men være fast tilkoblet, forteller Joar Bø.
Målet med den nasjonale Elsikkerhetsdagen er å øke kjennskap og bevissthet om elsikkerhet og hva det betyr for å unngå brann.
- Egenkontrollen har vært så vellykket og blitt så godt mottatt at vi gjør den tilgjengelig gjennom hele året, og ikke kun i forbindelse med Elsikkerhetsdagen. Vi vil oppfordre alle huseiere til å ta egenkontrollen, sier Joar Bø.
Egenkontrollen kan du ta her: Elsikkerhetsdagen - Kontroll
Premie delt ut til kunde
I forbindelse med Elsikkerhetsdagen kunne kunder som tok egenkontrollen vinne en Ipad i premie. Nå er trekning gjennomført, og den heldige vinner er Stein Erik Gilje fra Ålgård.
- Jeg synes at dette var en veldig grei kontroll å gjennomføre, og så fikk jeg verifisert at alt er bra hos meg. Jeg sjekket blant annet stikkontakten for vaskemaskin og tørketrommel og så at det ikke var tegn til varmgang, forteller Stein Erik Gilje.
Han er ikke vant til å vinne noe, så han ble veldig overrasket over telefonen om at han var trukket ut blant de som gjennomførte kontrollen.
Stein Erik Gilje er utdannet elektroinstallatør, og vil benytte informasjon fra egenkontrollen når han gir faglige råd om elsikkerhet til familie, venner og bekjente.
Skulle du finne feil og mangler under egenkontrollen som må utbedres av elektriker, så finner du godkjent elvirksomhet i DSB sitt elvirksomhetsgregister.
Det lokale eltilsynet i Lnett er en del av nettselskapet. Deres oppgave er å redusere antall branner, skader og ulykker med elektrisk årsak. DLE er en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet, og utøver tilsyn av blant annet boliger.
10 tips til bedre elsikkerhet
- Sjekk ofte om stikkontakter og støpsler er misfarget eller brent
- Unngå komfyrbrann. Bruk komfyrvakt
- Lad mobil, nettbrett, sparkesykkel og andre litiumsbatterier kun når du er våken og tilstede
- Ikke lad i sengen eller på underlag som lett kan brenne
- Ikke bruk skjøteledning til varmeovn, vaskemaskin og tørketrommel
- Bruk vaskemaskin og tørketrommel når du er hjemme og våken
- Ikke tørk tøy på elektriske ovner
- Sjekk at jordfeilbryter og eventuelt jordfeilvarsler reagerer på test. Sjekk også at sikringsskapet er ryddig og dør er lukket
- Lad elbil kun fra egnet ladeuttak. Installer hjemmelader der du lader til daglig
- Bruk kun elektrikere som er registret i Elvirksomhetsregisteret
Nasjonale tall for Elsikkerhetsdagen 2022:
- Nær 20 600 boligeiere gjennomførte egenkontroll.
- Vel 1600 oppdaget varmgang på støpselet til varmtvannsberederen
- 1789 fant varmgang på støpsel til vaskemaskin