Røykvarslerens dag
Levende lys, peiskos, matlaging og julelys inne og ute utgjør en ekstra risiko i juletiden. Bruk derfor Røkvarslerdagen 1. desember til å teste røykvarsleren og bytte batteri ved behov.
- Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere, og du må ha minst en i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Joar Bø, leder i Det lokale eltilsynet.
Det lokale eltilsynet har blant annet ansvar for tilsyn med elektriske anlegg i boliger og bedrifter. Det er nettselskapet som ivaretar rollen som Det lokale eltilsynet, DLE. Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og DSB.
Test røykvarsler
Du tester røykvarsleren ved å holde inne "testknappen" noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det, så bytt batteri og gjenta testen. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip betyr det at batteriet begynner å bli dårlig. Du må da bytte batteri med en gang.
Bruk gjerne dagen til å minne dine nærmeste om at de må teste og eventuelt bytte batteri. Kanskje er det noen som trenger en hjelpende hånd for å få dette gjort også.
Det er anbefalt å bruke seriekoblede røykvarslere slik at alle piper samtidig hvis det skulle oppstå brann. Røykvarslere bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og gi falske alarmer fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere.
Elsikre råd for julelys
I adventtiden tar vi også fram julelys som har vært lagret i nær ett år. Da er det greit å ta en sjekk av at det ser greit ut, og at det er beregnet for planlagt bruk før det settes fram eller henges opp.
- Sjekk om støpsel er misfarget
- Påse at belysning er egnet for utendørs bruk, hvis du skal bruke det utendørs. Dette skal være tydelig merket på emballasjen
- Bruk skjøteledning beregnet for utendørs bruk
- Bruk en ledning som er passe lang – unngå ledningskveiler og seriekobling
- Utendørs lys skal plugges i jordete stikkontakter som er montert ute. Du må aldri strekke ledninger gjennom dør- eller vinduskarm der de kan komme i klem.
- Benytt LED-belysning. De blir ikke like varme som tradisjonell julebelysning.
- Slå av julebelysning om natta og når du er borte
- Plasser julebelysningen i god avstand fra brennbart materiale.
Se Elsikkerhetsportalen for mer informasjon.
Fakta om røykvarsler:
- Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
- Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
- Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
- Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
- Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
- Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.