Spørsmål om plusskunde
I utgangspunktet kan hvem som vil bli plusskunde og produsere egen strøm. Produserer du mer enn du bruker kjøper et strømselskap strøm av deg.
Her finner du svar på spørsmål som ofte blir stilt av kunder som vurderer eller har bestemt seg for å installere solcelleanlegg.
Hva er en plusskunde?
I regelverket defineres en plusskunde på denne måten:
Sluttbruker med forbruk og produksjon bak tilknytningspunkt, hvor innmatet effekt i tilknytningspunktet ikke på noe tidspunkt overstiger 100 kW. En plusskunde kan ikke ha konsesjonspliktig anlegg bak eget tilknytningspunkt eller omsetning bak tilknytningspunktet som krever omsetningskonsesjon.
Dette innebærer i prinsippet at alle kan bli plusskunde og produsere strøm fra for eksempel solcellepanel. Den delen av forbruket som plusskunden får fra egen produksjon betales det ikke nettleie for. Kunde inngår avtale med strømleverandør og selger overskuddsproduksjon som leveres inn i strømnettet.
Kan jeg bli plusskunde?
I prinsippet kan alle kunder i vårt område bli plusskunde. Det er imidlertid viktig at produksjonsanlegg som kobles til vårt strømnett er dimensjonert slik at det ikke påvirker spenningskvaliteten negativt. Det er også viktig at denne type anlegg blir meldt inn til oss via en autorisert elektroinstallatør.
Er det begrensning for hvor mye jeg kan produsere?
Det er ingen begrensning for hvor lite du produserer, men det er satt en maks grense for hvor mye produksjon en plusskunde kan levere inn på strømnettet. En plusskunde kan ikke levere mer enn 100 kW inn på strømnettet.
Dersom produksjonen er så stor at du leverer mer enn 100 kW ut på nettet, er du ikke lenger en plusskunde, men en prosument. Det innebærer at det må betales fastledd for kraften som leveres ut på nettet. Satsen er i 2023 1,36 øre/kWh (ekskl. mva) og betales kun for den kraften som leveres ut på nettet. Du kan fortsatt benytte egenproduksjon til å dekke eget forbruk bak måleren.
Dersom en aktør har produksjon tilknyttet et organisasjonsnummer som overstiger 1 GWh/år skal det søkes omsetningskonsesjon.
Les mer om solkraft på bygg på nettsiden til NVE
Stiller Lnett tekniske krav til produksjonsanlegg?
Ja, det stilles tekniske krav til et plusskundeanlegg, slik at disse ikke bidrar til redusert spenningskvalitet i strømnettet. Det er i tillegg krav til at plusskundeanlegget kobles ut automatisk ved strømbrudd eller utkobling av strøm i vårt strømnett, og at det ikke kobles inn igjen før normal strømforsyning er gjenopprettet i vårt strømnett. Dette er viktig for å sikre at montørene våre kan arbeide trygt i strømnettet.
Det er publisert informasjon til elinstallatører slik at de kan sette seg inn i hvilke tekniske retningslinjer som gjelder.
Hva skjer hvis strømnettet ikke er sterkt nok til ditt solcelleanlegg?
Da starter Lnett en prosess for å bygge nytt strømnett fram til din bolig / hytte. Det kan ta tid å få nødvendige tillatelser for å bygge nytt strømnett avhengig av hvor omfattende arbeid som må gjøres, samt leveransetid på materiell osv.
Det er viktig å ikke montere solcelleanlegg før det foreligger godkjennelse fra Lnett. Ved søknad om tilknytning vil du få informasjon om eventuelle tiltak som må gjøres før du kan produsere egen strøm. Du unngår da å ha et anlegg som ikke kan settes i drift når det er installert.Hvordan er nettleie og inntekter for en plusskunde?
Plusskunder betaler ordinær nettleie for netto strømforbruk. Nettleien består av to ledd: et kapasitetsledd per måned og et energiledd. I tillegg betaler du for selve strømforbruket fra valgt strømleverandør.
En plusskunde betaler ikke nettleie for strøm du produserer og leverer inn til strømnettet. Du får betalt for overskuddsstrøm gjennom et negativt energiledd. Du må gjøre avtale med kraftleverandør om betaling for overskuddsstrøm.Hvordan gjøres beregningen mellom produksjon og forbruk i strømmåleren?
Målerne måler energiflyt i begge retninger.
- Energiflyten beregnes av summen av alle faser (en bolig har en til tre faser)
- Hvis det er mer forbruk av strøm enn produksjon i en av fasene, så blir du beregnet for summen av forbruk minus produksjon. Motsatt dersom du har større produksjon enn forbruk.
- I samme time på døgnet kan en ha både forbruk og produksjon. I noen sekunder kan energiflyten sende strøm inn i vårt strømnett (mer produksjon enn du forbruker) og i andre sekunder så flyter strømmen motsatt vei (du bruker mer strøm enn du produserer).
- Sekund for sekund blir du målt i henhold til det som er den faktiske energiflyten i målepunktet. Det vil si at enten registrerer strømmåleren Forbruk A eller Produksjon A-, men de teller ikke samtidig. Brukerveileder for Aidon-måler (PDF, 200KB)
Kan alle produsenter tilknyttes med plusskundeavtale?
Nei. Hvis du vil levere strøm til andre sluttbrukere eller du produserer så mye strøm at du vil levere over maksimal grense på 100 kW innmatet effekt, så kreves det en annen avtale enn plusskunde. Da må du ha omsetningskonsesjon. Det skilles ikke på type kilde som produserer strøm, kun på hvor mye som produseres.
Hva skjer med produksjonen ved strømbrudd eller planlagt strømstans?
Det er krav om at plusskundeanlegget skal kobles ut automatisk ved strømbrudd eller planlagt utkobling av strøm. Anlegget kan først kobles inn igjen når normal strømforsyning er gjenopprettet. Dette er viktig for at montørene våre kan arbeide sikkert ved feilretting eller planlagt arbeid.
Plusskunder har ikke krav på betaling for tapt produksjon som følge av strømbrudd eller planlagt utkobling. Dette er hjemlet i nasjonale standard vilkår for nettleie og tilknytning (PDF, 485KB).